Bursa Ticaret Borsası, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ve Ticaret İl Müdürlüğü tarafından ‘Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’ hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Bursa Ticaret Borsası, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ve Ticaret İl Müdürlüğü tarafından ‘Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’ hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
BTSO`da düzenlenen programa, Vali Yardımcısı Ahmet Hikmet Şahin, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdülkadir Karlık, BTB Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur, BTB Meclis Başkanı Mehmet Aydın, BTB Başkanvekili İbrahim Özhan, Ticaret İl Müdürü Zübeyir Tokgöz, PERDER Bursa Şubesi Başkan Haşim Kılıç ve sektör temsilcileri katıldı. Ayrıca Gümrük ve Ticaret Bakanlığı`na bağlı Perakende ve Elektronik Ticaret Daire Başkanı Adem Başar da “Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun” ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.
Programın açılış konuşmasını Bursa Ticaret Borsası adına BTB Başkanvekili İbrahim Özhan yaptı. Perakende sektörünü bizzat ilgilendiren ve geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren kanunla ilgili konuşan Özhan şunları söyledi: “Gerek Ülkemiz gerekse Bursa için böylesine bir boyutta önem arz eden perakende sektörü ile ilgili 6585 sayılı ‘Perakende Ticaretin Düzenlemesi Hakkında Kanun’, 29 Ocak 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. 27 maddelik bu kanunun geçici 12. maddesinde öngörülen yönetmeliklerin 9 ay içerisinde yürürlüğe konması hükmü de yer alıyor ve bu yönetmeliklerin tamamlanması için önümüzde 6 ay gibi bir süre kaldı. Yürürlüğe giren bu kanunun, tüm tarafların görüşlerini alarak yönetmeliklerle daha da şekillendirilmesini ve sektörün tüm sorunlarını çözüme kavuşturabilmesini umuyoruz”.
Konuşmasında perakende sektörüne ait verileri de değinen Özhan, Türkiye`de perakende sektörünün en büyük 3. sektör konumunda olduğunu söyledi. Özhan sözlerini şöyle noktaladı: “Türkiye Perakende Sektörü, 300 milyar doları aşan hacmi, 365 bin den fazla mağaza sayısı ve toplam istihdamda % 17 ile en büyük 3. sektör konumundadır. Perakende sektöründeki büyümeyi destekleyen unsurların başında; artan kişi başı milli gelir, demografik yapı ve artan kredi kartı kullanımı gelmektedir. Sektörde, gıda perakendeciliği ise; toplam sektörün yüzde 44`ünü oluşturarak önemli bir paya sahiptir. 2010 yılında 152 milyar dolar seviyesinde olan gıda perakende satışlarının, 2017 yılına kadar yüzde 8 oranında artarak 200 milyar dolar seviyelerine ulaşması beklenmektedir. Perakende sektörünün en güçlü ayağını oluşturan gıda perakendeciliğinde, ülke tarımsal sanayinin gözbebeği olan İlimiz de 3.072 gıda işletmesi ile önemli bir sunucu vasfındadır.
BTB Başkanvekili İbrahim Özhan’ın ardından BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur söz aldı. Perakende sektörü için önemli bir toplantının yapıldığını vurgulayan Onur şunları ifade etti: “Perakende sektörü ile ilgili bir yasanın çıkması çok önemli bir adımdır. Sektördeki bazı konular revize edilecek ve ciddi bir dönüşüm sağlanacaktır. Bu yasa sektörümüz için bir dönüm noktası olacaktır. Kanunun ardından yasanın altını sektör temsilcileri dolduracak. Önerilerimiz ve önerileriniz mutlaka yasada yer almalı. Perakende sektörü geçmiş yıllara oranla büyüme göstermektedir. Geçtiğimiz sene Türkiye ekonomisi 2,9 büyürken, perakende sektörümüz ise 2014 yılını yüzde 14 büyüme ile kapattı. Bu denli büyüyen ve gelişen bir sektör için böyle bir yasanın çıkmasını çok önemli buluyor ve yasanın tüm sektör temsilcilerine hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Daha sonra konuşan Ticaret İl Müdürü Zübeyir Tokgöz ise; perakende ticaretin sağlıklı işlemesinin toplumun refahı için önemli olduğunu vurguladı. Tokgöz: “Perakende sektörü son dönemde yaptığı atakla diğer sektörlerin önüne geçmiştir. Birçok aşaması bulunan perakende sektörünün sağlıklı işlemesi sadece ticaretin değil, toplumun refahının da artmasına sebep olacaktır” dedi.
Konuşmaların ardından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Perakende ve Elektronik Ticaret Dairesi Başkanı Adem Başar “Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun” ile ilgili sunumlarını gerçekleştirdi. Sektörün bir kesimini değil tümünü kapsayan bir kanun hedeflediklerini söyleyerek sözlerine başlayan Başar, kanunun 27 maddeden ve 1 geçici maddeden oluştuğunu ve 29 Ocak 2015’te yürürlüğe girdiğini söyledi.
27 maddenin her birine ayrıntılı olarak değinen Başar, sunumun şu sözlerle noktaladı: “Bu kanunla, perakende işletmelerin açılış ve faaliyete geçiş işlemlerinin kolaylaştırılması, perakende ticaretin serbest piyasa ortamında etkin ve sürdürülebilir rekabet şartlarına göre yapılması, perakende işletmelerin dengeli bir şekilde büyüme ve gelişmesinin sağlanmasını amaçladık. AVM, zincir mağazalar, izin ve izin süreci, prim ve bedel talebi, ortak kullanım alanları, outlet, çalışma saatleri, denetim ve ceza hükümleri gibi konular yasada tek tek tanımlandı. Bu yasa ile sektöre büyük güç katacağımızı düşünüyoruz” dedi.
Toplantı, soru cevap bölümünün ardından yapılan ödül töreni ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
21.04.2015