Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi koordinatörlüğünde gerçekleştirilen, Enerji Tarımı ve Biyoyakıtlar 5. Ulusal Çalıştayı’nda konuşan BTB Meclis Başkanı Mehmet Aydın, enerji tarımı yapılarak petrole bağımlılığı azaltabileceğimizi vurguladı.
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü koordinatörlüğünde gerçekleştirilen, Enerji Tarımı ve Biyoyakıtlar 5. Ulusal Çalıştayı yapıldı. Çalıştay’da konuşan Bursa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Aydın, enerji tarımı yapılarak petrole bağımlılığı azaltabileceğimizi vurguladı.
Gelişmişliğin en önemli simgelerinden biri olan enerjinin halen büyük bir kısmının fosil yakıtlardan elde edildiği günümüzde Enerji Tarımı ve Biyoyakıtların önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Bu ihtiyaçtan yola çıkarak düzenlenen, yapılacak tartışma ve önerilerle ışığında yenilenebilir enerjilerin tarımsal kullanımı ile ilgili olarak dile getirilecek sorunlara çözüm yollarında somut adımlar atmayı sağlayacak stratejiler oluşturmayı hedefleyen Enerji Tarımı ve Biyoyakıtlar 5. Ulusal Çalıştayı Uludağ Üniversitesi içerisinde bulunan ULUTEK’te yapıldı.
Çalıştaya Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamil Alibaş, Biyosistem Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Demir, Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Uğur Bilgili, Bursa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Aydın ve ULUTEK Genel Müdürü Prof. Dr. Rıdvan Arslan başta olmak üzere kamu çalışanları, bürokratlar, sivil toplum kuruluşları ve üreticiler katıldı. Çalıştayın açılışında konuşan Bursa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Aydın, Türkiye’nin 1 milyon 900 bin hektarlık kullanılmayan ancak tarıma uygun olan arazisi bulunduğunu ve buralarda enerji tarımı yapılarak petrole olan bağımlılığın azalacağını söyledi. Aydın sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin 1 milyon 900 bin hektarlık kullanılmayan ancak tarıma uygun olan arazisi bulunmaktadır. Bu arazilerde enerji tarımı yapıldığı takdirde, 1 milyon 250 bin ton biyomotorin üretimi gerçekleştirilebilir. Bu itibarla enerjinin verimli kullanılması ile birlikte petrole bağımlılığı azaltmanın en iyi yolu enerji tarımı olabilir. Bu sayede hem verimli tarım arazilerimiz değerlendirilebilir, hem de istihdama önemli oranda katkı sağlamış olabiliriz”.
Ülkedeki kişi başı yıllık ortalama enerji tüketimi ile ilgili çarpıcı verileri paylaşan Aydın, Türkiye’deki kişi başı yıllık ortalama enerji tüketiminin ABD’den 5 kat, Japonya’dan 4 kat, Almanya’dan 2,5 kat, İngiltere, İtalya, İspanya ve Kore’den 2 kat daha düşük olduğunun altını çizdi. Aydın sözlerini şöyle sonlandırdı: “Türkiye’nin enerji bağımlılığı oranı yüzde 50’nin üzerindedir. Enerji arzının sürekliliği açısından fosil yakıtlar üzerindeki enerji yükünün azaltılması için gelişmiş ülkeler, çeşitli anlaşmalarla yenilenebilir enerjilerin kullanımını teşvik etmektedir. Ekonomik büyümenin oluşturduğu enerji talebi ile petrole bağımlılık her geçen gün daha da artmakta, enerji ithalatı cari açık için önemli bir faktör olarak ortaya çıkmaktadır. Türkiye’nin enerji ithalatı, 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 1,8 oranında azalmasına rağmen, 54 milyar 906 milyon 87 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. İşte bu nedenle alternatif enerji kaynakları arasında yer alan biyoyakıtlara daha fazla önem vermemiz gerekmektedir.”
Çalıştayda ayrıca, Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamil Alibaş, Biyosistem Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Demir, Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Uğur Bilgili ve ULUTEK Genel Müdürü Prof. Dr. Rıdvan Arslan da konuştu. Enerji verimliliğine ve biyoyakıtların önemine değinen konuşmacıların ardından çalıştay 5 ayrı salonda devam etti.