Bursa Ticaret Borsası
TÜRİB Tarım Sektörü İçin Milat

Bursa ve ilçelerinde faaliyet gösteren oda ve borsaların karşılıklı fikir alışverişinde bulunduğu “Ortak Akıl Toplantılarının” 18.si İznik Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Sektörel sorun ve çözüm önerilerinin ele alındığı 18. Ortak Akıl Toplantısına; Bursa Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı, TOBB Borsalar Müdürü Yiğit Ateş, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, BTB Meclis Başkanı Mehmet Aydın,  BTB Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri, İlçe Oda ve Borsaların Yönetim ve Meclis Başkanları, İlçe Oda ve Borsaların Yönetim ve Meclis Üyeleri ile TOBB Genç Girişimciler Kurulu (GGK) Marmara Bölge Başkanı İbrahim Özmen, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu (KGK) Marmara Bölge Başkanı Sevgi Saygın, Bursa KGK ve GGK Üyeleri katılım sağladı.

Sözlerine 2019 yılının hem küresel hem Türkiye ekonomisi açısından oldukça zor bir yıl olduğunu ve yerli otomobil projesinin Bursa`ya büyük kazanımlar sağlayacağını belirterek başlayan Başkan Özer Matlı “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nun gayretleriyle, ekonomimize katkısının 50 milyar Avro olacağı öngörülen, Türkiye’nin ilk yerli otomobili ülkemize, şehrimize ve Gemlik’imize kazandırıldı. Üretim bandından ilk aracın 2022 yılında çıkarılacağı taahhüdü ile yatırımları ve çalışmaları hızla devam eden Türkiye’nin Otomobili Gelişim Grubu’nun, ülkemizin en önemli küresel markalarından biri olacağına yürekten inanıyoruz. 4 bin 300’ü doğrudan olmak üzere yan sanayisiyle birlikte 20 bin ilave istihdam yaratacak olmasının yanı sıra, gayri safi milli hasılaya 50 milyar Avro katkı sağlayacak” dedi.

Konuşmasında küreselleşme ve teknolojideki köklü değişimlerin hayatın her alanına etki ettiğini, ve tarımdaki teknolojik gelişmelerle ilgili olarak ürün ihtisas borsalarının önemine de dile getiren Özer Matlı “Bugün ABD'de, Çin'de ekilen tarım ürünlerinin türü, miktarı, ekimin zamanlaması gibi birçok faktör bizim soframızdaki gıdaların fiyatlarına da etki ediyor. Bu nedenle bizim de tarım piyasalarımızın etkinliğini artırmamız, gelişmiş bir tarım piyasasına sahip olmamız gerekiyordu. Bundan dolayı; 2018 yılı haziran ayı itibariyle Türkiye Ürün İhtisas Borsa A.Ş. (TÜRİB) kuruldu. Türk tarım sektörü açısından adeta milat kabul edilen sistem bugün, 109 ticaret borsası acentesi, 88 anlaşmalı lisanslı deposu, 40 bin yatırımcısı ve 4,5 milyon ton lisanlı depo kapasitesiyle,  kısa zamanda çok büyük yol kat etmiştir” dedi.

TOBB BORSALAR MÜDÜRÜ YİĞİT ATEŞ TÜRİB’İ ANLATTI

Türkiye Ürün İhtisas Borsası faaliyetleri hakkında Bursa iş dünyası temsilcilerine ayrıntılı bilgilendirmelerde bulunan TOBB Borsalar Müdürü Yiğit Ateş; sistemin en büyük amacının; tarım müstahsilleri ve tüketicilerine sağlıklı, uygun ve gerçekçi fiyattan işlem yapılan, etkin bir uluslararası elektronik platform yaratmak, gerek tarım sektörünün gerekse ülkemiz ekonomisinin istikrarlı büyümesine destek olmak ve şeffaf, kayıt altına alınmış tarım piyasaları oluşturmak olduğunu söyledi.

BTSO BAŞKANI BURKAY: TÜRKİYE’NİN 60 YILLIK RÜYASI GERÇEKLEŞECEK

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, dünya ticaretinde son 10 yılın en düşük büyüme verilerinin kaydedildiği bir yılı geride kaldığını söyledi. Türkiye’nin küresel ekonomideki korumacılık politikalarına rağmen dünyada ihracatını değer bazında en fazla artıran 5 ülkeden biri olduğunu ifade eden İbrahim Burkay, “Bu sene inşallah temelinde yeni yatırımların, üretimin ve istihdamın olduğu çok daha güçlü bir büyümeyi yakalayacağımıza yürekten inanıyorum. Bu zorlu süreçte özel sektörümüzün beklentilerine cevap veren düzenlemeleri hayata geçiren hükümetimize iş dünyamız adına şükranlarımızı sunuyorum.” diye konuştu.

İZNİK TSO BAŞKANI MAHMUT DEDE: İZNİK ŞEHRİMİZE ÖNEMLİ KATKI SUNUYOR

İznik ilçesinin Bursa ekonomisine farklı sektörlerde önemli katkılar sağladığını belirten İznik TSO Başkanı Mahmut Dede, “Medeniyetler beşiği olan İznik’te, son 2 yıldır yoğun bir şekilde devam eden UNESCO Dünya Miras Listesine adaylık sürecimiz devam ediyor. Bu açıdan 2020 yılı bizim için büyük bir önem taşıyor. Ayrıca ilçemizi de yakından ilgilendiren Gemlik’e kurulacak yerli otomobil fabrikasının da bölgemize ve kentimize ayrı bir değer katacağına inanıyorum” dedi.

GEMLİK TSO BAŞKANI PAŞA AĞDEMİR: ÇOK ŞANSLIYIZ

Yerli otomobil ve hızlı tren gibi Türkiye’nin vizyonunu yansıtan projeler ilçemizde hayata geçecek olmasından dolayı kendilerini çok şanslı hissettiklerini belirten Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Paşa Ağdemir “Bu projelerin ilçemize kazandırılmasında büyük emekleri bulunan BTSO Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın İbrahim Burkay’a, Bursa Ticaret Borsası Başkanımız Sayın Özer Matlı’ya, TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na ve Cumhurbaşkanımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

M.KEMALPAŞA TSO MECLİS BAŞKANI İBRAHİM DIRAKMAN: OTOBAN İÇİN BAĞLANTI YOLU İHTİYACIMIZ VAR

Mustafakemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi`nin İzmir-İstanbul Otoban yoluna bağlantı yolu ihtiyacı olduğunu dile getiren İbrahim Dırakman “Bağlantı yolu ihtiyacı giderildiğinde organize sanayi bölgesine yatırımlar artacak dolayısıyla ilçe ekonomisi ivme kazanacaktır” dedi.

ORHANGAZİ TSO BAŞKANI EROL HATIRLI: ORHANGAZİ TSO 94 YAŞINDA

Kuruluş tarihi ile ilgili yaptıkları araştırmalar neticesinde Orhangazi Ticaret Sanayi Odası’nın 94 yaşında olduğunu belgelediklerini belirten Başkan Erol Hatırlı “Yüz yaşına girmemize 6 sene kaldı, yeminli tercümanlar ile yaptığımız araştırmalarda bu sonuca ulaştık” dedi.

İZNİK KADIN VE GENÇ GİRİŞİMCİLER KURULU İÇİN PROTOKOL

18. Ortak Akıl Toplantısı’na katılan Bursa ili Oda ve Borsa Başkanları’nın sunumlarının ardından Bursa Ticaret Borsası ile İznik TSO arasında, İznik Kadın ve Genç Girişimciler Kurullarının desteklenmesi amacıyla protokol imzalandı.

Protokol imza töreni sırasında konuşan BTB Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı “Çağdaş, demokratik, gelişmiş bir toplum için kadınlarımızın ve gençlerimizin güçlendirilmesi, etkinlik alanlarının genişletilmesi, eğitim, istihdam, sağlık, siyaset gibi tüm alanlardaki fırsat ve imkânlardan daha fazla yararlanması, ülkemizin geleceği açısından son derece önemlidir. Bugün burada imzaladığımız protokol ile İznik Kadın ve Genç Girişimciler Kurullarımızın kullanımına tahsis ettiğimiz fiziki alanlarda, İznik`in sosyal ve ekonomik hayatına katkı sunacak güzel projeler ortaya koyabilmeleri temennisiyle, İznik Kadın ve Genç Girişimcilerimize başarılar diliyorum” dedi.

Gerçekleştirilen toplantı sonunda İznik TSO Başkanı Mahmut Dede, İznik Kadın Girişimciler Kurulu ile Genç Girişimciler Kurulu ve İznik TSO’ya verdikleri desteklerden dolayı; BTB Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı ile BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay’a hediye takdim etti.

BTB Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı ve Yönetim Kurulu Üyeleri, toplantı öncesinde İznik Müzesi ve Ayasofya Cami`ni de ziyaret etti.

Whatsapp Hattı