Bursa Ticaret Borsası
MEB-TOBB Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü, İl Yürütme Kurulu Toplandı

Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) arasında mesleki eğitim ile reel sektörü birbirine entegre etmek amacıyla hayata geçirilen, Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü kapsamında oluşturulan İl Protokol Yürütme Kurulu toplantısı gerçekleştirildi.

Video konferans yöntemiyle yapılan toplantıya, Bursa Ticaret Borsası (Bursa TB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı, Meclis Başkan Vekili Gökhan Onur, Genel Sekreter Fehmi Yıldız, Bursa İl Milli Eğitim Şube Müdürü Bülent Altıntaş, Mesleki ve Teknik Eğitim Koordinatörü Hakan Babaç, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Proje Koordinatörü Hakan Darılmazlar, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Halil Malkaç ile protokol kapsamında yer alan Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Hacı Sevim Yıldız Mobilya ve İç Mekân Tasarımı Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Şehit Ömer Halisdemir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, okul müdürleri katıldı.

Toplantıda Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mesleki ve Teknik Eğitim Koordinatörü Hakan Babaç tarafından kurul üyelerine protokol kapsamında yer alan okullarda gerçekleştirilmesi hedeflenen çalışmalara ilişkin bilgilendirme yapıldı. Toplantıya katılan okul müdürleri ise görevli oldukları meslek liselerinin teknik ve fiziki özelliklerine ilişkin birer sunum yaptı.

“Nitelikli iş gücünün yetişmesi için her türlü desteği vermeye hazırız”

Bursa Ticaret Borsası (Bursa TB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı, yarının Türkiye’sini inşa edecek olan gençlerin eğitimine çok önem verdiklerini belirtti. Başkan Matlı, “Milli Eğitim Bakanlığı, TOBB ve TOBB ETÜ arasında imzalanan bu protokolü sektörlerin aradığı nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi adına büyük bir fırsat olarak görüyorum. Bu doğrultuda Bursa Ticaret Borsası olarak proje okulumuz olan Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi başta olmak üzere, okullarımızın eksikliklerini gidermek, ihtiyaçlarını karşılamak adına elimizden gelen maddi ve manevi tüm desteği vermeye hazırız” dedi.

“Verimlilik ve yetişmiş insan gücünde kendimizi geliştirmeliyiz”

Tüm dünyayı derinden sarsan korona virüs salgınına dikkat çeken ve bu dönemde tarımın öneminin net bir şekilde anlaşıldığının altını çizen Başkan Özer Matlı, “Pandemi süreciyle birlikte sanayi ve otomotiv kenti kimliğiyle ön plana çıkan Bursa’nın son dönemde iyi bir tarım kenti olması noktasında toplumumuzun daha duyarlı olduğu bir döneme girdik. Bu süreçte gıdaya erişim noktasında büyük bir endişe vardı. Bursa ve Türkiye bu süreci dünya ülkelerine kıyasla oldukça iyi atlattı. Ancak özellikle verimlilik ve yetişmiş insan gücü üzerine kendimizi geliştirmemiz gerektiğini de deneyimlemiş olduk. İşte bu noktada imzalanan bu protokolü oldukça önemli görüyor, Türkiye’nin ilk ve tek tarım lisesi olan Hamidiye MTAL’nin proje kapsamına alınan ilk tarım lisesi olmasından dolayı da son derece memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu. Başkan Matlı ayrıca, salgın döneminde adeta birer fabrika gibi çalışan meslek liselerinin idarecilerine, öğretmenlerine ve öğrencilerine teşekkür etti.

“Projeyle öğrencilerimiz iş hayatıyla erken yaşta tanışma fırsatı buldu”

Bursa İl Milli Eğitim Şube Müdürü Bülent Altıntaş, projenin öğrencilerin sektörleri tanımaları açısından önemine dikkat çekti. Sektör temsilcileriyle yaptıkları görüşmeler sonucunda öğrencilerin işletme ortamındaki beceri eğitimlerine daha erken dönemlerde katılmalarını sağladıklarını ifade eden Altıntaş, bu sayede öğrencilerin çalışma hayatıyla erken yaşta tanışma imkânı bulduğunu ve sektöre çok daha kolay adapte olduğunu söyledi. Meslek liselerinin pandemi dönemindeki çalışmalarına ilişkin bilgilendirmelerde de bulunan Altıntaş, vatandaşların ve sağlık sektörünün en çok ihtiyaç duyduğu özellikle maske ve hijyen malzemelerinin üretiminde öğretmen ve öğrencilerin atölyelerinde büyük bir özveriyle çalıştıklarını vurguladı. Altıntaş, “Salgın sürecinde yaptığımız çalışmalar sonucu elde ettiğimiz başarıyla, 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılında okullarımızın kapasitelerinin üzerinde bir öğrenci talebiyle karşılaştık. Bu da bizim için ayrı bir motivasyon oldu” dedi.

BTSO Proje Koordinatörü Hakan Darılmazlar; mesleki eğitime yönelik işbirliğinin; hem MEB-TOBB protokolü hem de MEB-BTSO protokolleri kapsamında yapılan çalışmalarla yürütüldüğünü, oda olarak Şehit Ömer Halisdemir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne özel çalışmalara başlanıldığını ifade etti.

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Halil MALKAÇ da protokol kapsamında yer alan Hacı Sevim Yıldız Mobilya ve İç Mekân Tasarımı Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’yle birlikte yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi vererek, 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılı için yapılan planlamaları, Protokol Yürütme Kurulu ile paylaştı.

Whatsapp Hattı